Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2011 15:46 - Туризъм for dummies - Палатката
Автор: gugut Категория: Забавление   
Прочетен: 893 Коментари: 2 Гласове:
2



 1.Санитарен обем на палатката. Методи за пълнене и празнене.

Един слънчев ден заминахме на планина - седем човека и една триместна палатка.
 Палатката беше предвидена за двама напреднали туристи, които държеха да не спат на хижа. Начинаещите туристи бяха успокоени че тази близост с природата ще им бъде спестена и ще спат на хижа като бели хора.
Слязохме от влака в едно село в искърското дефиле и смутихме кроткия живот там, всички ни оглеждаха сякаш не са виждали туристи - бабите оставяха плетките, мъжете млъкваха и спираха да жулят ракии. Според мен най-странно им беше това че отивахме към планината без да има кози около нас.
 След няколко часа изкачване деня започна да се скрива зад огромните била на запад но ние  вече бяхме много близо до хижата. Зададе се една жена с кози и решихме да се осведомим  "-Далече ли е хижата?"
"-Ами ей след онзи завой там, стигнали сте я.... Ама какво ще правите там, тя изгоре преди десетина години??" - Искрено се учуди тя.
"-!?"
"-Еми - подпали се нещо и после никои не иска да я оправи"
"-!?"
......
Дори и на начинаещите туристи им стана ясно че ще се спи на палатка, тя е триместна но ние в България имаме опит със съвместно живеене на две семеиства в апартамент, така че решихме че "шъ съ опраим".
Започна напасването на телата в тясното пространство - първото златно правило е първо да слагате по-големите неща, а след това по-малките. Така че се започва с по-дебелите.
Това разбира се има и други предимства - по-дебелите по-лесно опъват палатката в ъглите и я прават да изглежда по-просторна. Продължавате с нормални хора и накрая се стига и до 
 
наи-слаботелесните. Предимството на този метод е че той е оптимален по обем но е силно неоптимален по отношение на времето за пренареждане. Казано на по-прост език дебелото тяло в дъното трябва да избута всички навън за да отиде до тоалетна.
Друг много оргинален начин за подреждане е дебелите паралелно пред изхода, слабите на купчинка в дъното. Предимството е че дебелите могат да излизат навън без да будат някои.
А слабите просто се подават от ръка на ръка докато достигнат бленувания цип на палатката.
Ние се спряхме на втория вариант - "подай ми другия му крак..., дръж му главата".
Аз трябваше да влизам последен, но се отказах, спах в предверието на палатката и имах скреж на главата но поне не бях обгазен.
Всички бяха щастливи когато най-после настъпи края на тази нощ....

  

2.Нивелация - вашето IQ расте заедно с главоболията.

 Това е процес на търсене на равно и меко място за опъване на палатката (хм.. май по принцип за опъване).
 Всички знаем че земята е кълбо, което обаче погледнато отблизко изглежда като равнина. Парадокса е в това, че погледната от съвсем близко, земята е наи-кривото нещо на света.
 Още не съм бил турист на други планети но съм сигурен.
 Цял ден си вървял с товар на гърба и по някое време решаваш да отвараш палатката на някоя равна поляна около теб. Да ама като избереш равната поляна тя се оказва по крива от камилски гръб.
 Докато се луташ става тъмно и си принуден да си избереш някое криво място за спане. Успокояваш се че има и по-криви места ( например водопад Скакавица).
 Следващия въпрос е как да разположите телата на наклон. 
 
Най-традиционния начин е главата към високата част, краката в ниската. Така обаче получавате същото ниво на свежест както ако сте спали в автобус или в кола седнал.
 По този начин се отвара мозъчна кухина и на другия ден сте заядлив.
 Аз веднъж пробвах да спа като батман с главата надолу, реших че ще стана много умен от тази поза. След около два часа се събудих и разбрах какво имат пред вид хората  когато казват че умните хора са по-нещастни от глупавите.
 Центъра на тежеста ми се намираше в главата и тялото я следва когато тя се движи. Болеше ме дори при мисълта и минах на традиционната поза.
 Разбира се има вариант при които хората се редат успуредно на изолиниите (перпендикулярно на посоката на наклона или геодезичната линия) но така при всяко превъртане се озовавате в долния краи на палатката върху хората които са се превъртели преди вас. За по-неизморените има риск да се събудат при затискане с друго тяло.
 Методи за разположение на телата по диагонала между изолиниятя и геодезичната линия не съм изследвал, а и мисла че това е по-скоро към изданието за напреднали туристи.

 

3.Хидроизлагация.

  Ако често спите на палатка е хубаво да развиете навика да се будите ако сънувате морето, Венеция  , Ню Орлеанс или други водни басеини.
  Една нощ се разположихме на бивак на Златишкия проход в Стара Планина за да чакаме един приятел които очаквахме да мине оттам същата вечер.
  През ноща сънувам че съм на екскурзия във Венеция и всичко беше прекрасно докато не паднах от един тротоар във водата. Започнах да пляскам и ми беше весело но постепенно  започна да ми става студено и реших да изляза но не мога.
  По едно време виждам че не съм във Венеция а съм в палатката а аз плувам и пляскам във водата около мен.
  "Ужас, това не е истина- това е кошмар, затвори очи- аз съм във Венеция а това е кошмар" - мислех си че мога да избирам реалноста.
   Но кошмара беше истинкси и реших да буда Калин.
   "-Калине събуди се, плуваш във вода".
   "-!?"
   "-Какво ще правим?"
   "-Мамка му".
   "-Бързо да изчезваме"
   "-Мамка му"
   Общо взето разговора продължи в този дух.
   Беше 3 през ноща и валеше пороен дъжд - ние събрахме палатката и тругнахме в посока Златица. След около 10 мин намерихме разкошно място за спане - старо полусъборено бунгало без врати и прозорци, на места тавана не течеше и само трябваше да се внимава с липсващия на места под. Намерихме един стол, на които се редувахме да седим.
   Както често се случва когато сме на палатка, с огромно щастие изпратихме ноща.
   Анализ на ситуацията.
   Неумеещите да плуват могат да помислат за надуваеми плувки на ръцете и внимаваите какво сънувате. Научете се правилно да интерпретирате сънищата (Вижте по-долу тълкуване на сънища)
   Разбира се един начин да избегнете плувните спортове по време на сън е да разположите палатката на криво място но това има своята цена (виж параграф Нивелация).
   Ако имате хубава раница сложете джоба с документите на високо място, ако имате стара брезентова раница - няма значение къде ще я сложите.  
   
Ако раницата ви е достатъчно стара и мазна, може да запази сухи дрехи(с лек дъх), така че не се ядосваите когато олиото за салата ви е протекло.
   Някои хора използват надуваем дюшек за спане, което може да доведе до странични ефекти при водно пренасищане (потоп). По този начин те сравнително късно разбират какво точно се случва, възможно е вече да са на друго място когато се събудат. Така че да се внимава също със сънища за пътуване с кораб.    

4.  Тълкуване на сънища на бивакопребиваващ

  Море, Венеция, езеро - има потоп в палатката
  Пътуване с лодка, кораб , сал - има потоп в палатката а вие спите на воден дюшек
  Пътуване с моторница - има потоп в палатката, вие спите на воден дюшек, а съседа ви хърка
  Падаща звезда - откраднали са ви палатката (може би и багажа)
  Силна месечина - виж падаща звезда
  Мечка ви подушва отблизо - не го тълкувайте. Ако все пак успеете да го разтълкувате, не мърдайте.
  Ходите бос(а) из Сахара - лагерния огън ви е подпалил терличките
  Светата инквизиция, мъчения - сложили сте си ръката върху камък, а някои е легнал върхи нея
  Пренасяте гардероб или роял - някои се е изтъркалял върху вас.
  Лисица - подсъзнателно мислите за хижа или хотел
  Умряла лисица - някои си е събул обувките !



Тагове:   планина,


Гласувай:
2



1. antivlaks - За това
09.04.2011 19:16
ако мразиш някого ,изпрати го на палатка !!! :)))
цитирай
2. joysii - Интересно. Но само да го чета. Мразя ...
10.04.2011 11:15
Интересно.
Обаче само да го чета. Мразя да бродя по планини и гори с птички и тревички.
Едно от нещата,които умишлено избягвам цял живот, това е спането в палатка.
.....................................
Но..никога няма да мога да разкажа нещо такова - забавно и грабващо.Защото не съм го преживяла.
Постингът Ви много ми хареса.
Поздрави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gugut
Категория: Забавление
Прочетен: 11604
Постинги: 2
Коментари: 4
Гласове: 31
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930